--> Favorit    Spelteori    Tillbaka  

Reducerade system - vad är det egentligen?
skapat av Mikael Öberg (213.114.225.223) 2002-12-10 19:34:41 (Läst 1756 gånger)

Bara ordet "reducera" betyder inte samma sak för alla spelare.
Vad exakt är det som är reducerat? Är det radantalet? Är det allarättschansen?
Jag hävdar att det är radantalet. Alltså vad ett reducerat system kostar att lämna in kontra ett matematiskt med exakt samma ram.
Flera spelteoriorakel (ej ironi) på Cafét hävdar motsatsen. När chansen till alla rätt har reducerats till mindre än 100%, även om villkoren är rätt, DÅ är det ett reducerat system.
Ett flerkupongsystem som garanterar alla rätt om uppsatta villkor är rätt, är ett VILLKORAT system. Om du alltså lyckas med vad du krävt av dig själv som rankare så skall du få alla rätt, och då är allarättschansen INTE reducerad...
Jag med min ståndpunkt verkar vara i minoritet, men den korrekta termen är egentligen ganska ointressant så länge alla förstår vad jag menar.

När du plitar ner dina hästar på en spelkupong så betalar du lika mycket för varje häst i varje enskilt lopp. Har du sex hästar i ett lopp så kostar varje häst exakt lika mycket.
Frågan du då bör ställa dig själv är: Är det god ekonomi att göra så?

När du analyserar ett lopp så tillmäter du troligtvis inte alla dina hästar samma vinstchans, även om du vill ha med alla på kupongen.
Några tror du mer på, några andra tror du mindre på. Är det då inte rimligt, att du betalar mer för de hästar som enligt dig har bättre vinstchans?
Kommer du fram till att resonemanget inte låter så tokigt, låt oss gå vidare!

Anta att du skall spela en Dagens Dubbel.
Du markerar tre hästar i DD:1 och fyra hästar i DD:2. Du väljer då att spela en Dagens Dubbel med 12 kombinationer.
Fördelen med detta upplägg är att du får två rätt oavsett vilka av dina hästar som vinner. Har du gjort en inbördes rank i loppen så spelar den ingen roll. Det räcker med att en av dom vinner i varje lopp.

Med reducerade system blir det billigare att spela samma ram, alternativt få råd att ta med fler hästar, men det är inte gratis.
Den reducerade varianten kräver en motprestation, nämligen i form av en tillräckligt bra rank ifrån dig av de hästar du valde att ta med.
Tror du dig klara ett av de två loppen med endast en häst är det läge att spela ett reducerat system! Du vet inte i vilket av loppen du kommer att ha rätt vald förstahäst, men en av två tror du dig klara av.
Du rankar då de två loppen med en A-häst och resten som B-hästar.
Systemet skrivs ut på två kuponger och ser ut som följer:

 Kup. 1  Kup. 2
A B
AB A

Kup. 1 Kup. 2
1 23
1234 1Detta exempel drar bara 6 kombinationer. Alltså bara hälften gentemot ett rakt system!
Motprestationen för reducering av inlämningskostnaden är alltså att du skall pricka in minst en rätt A-häst i de två loppen.

Klarar du villkoret du ställt upp så blir kostnaden lägre (och vinsten förhoppningsvis större).
Vill du ändå spela för samma kostnad, så kan du istället ta med fler hästar än dom ursprungliga sju. Istället för 3x4 hästar kan du spela med 6x7 hästar.
Chansen att fånga in en oväntad och oddshöjande skräll ökar, men grundkravet på dig ligger fast. Minst ett rätt av två på enkelraden.

Att spela dubbeln med endast en A-häst i varje lopp, är svårast att uppfylla men reducerar bäst. Du kan naturligtvis spela DD:2 med två A-hästar, och då blir det istället 8 kombinationer.
Mindre besparing, men mildare villkor.

Det här var det första inlägget i min serie om reducerade system.
Jag återkommer i ämnet!

Hälsningar
Micke


Tillbaka

 

© 2002 - - - 2019-01-20 ©
cissan@e-Travet.nu