--> Favorit    Spelteori    Tillbaka  

Tankar bakom poängsatt rank
skapat av Ortega (217.210.195.156) 2003-06-30 21:32:21 (Läst 1925 gånger)

Ska försöka sätta på pränt varför jag anser poängsatta system är så bra och hur jag tänker när jag sätter ihop dom.

Egentligen är det som Micke skrev; det finns bara en riktigt bra anledning till att tippa poängsatt. Och, det är flexibiliteten man uppnår.
Med flexibilitet menar jag att desto fler bra rankade hästar som vinner, ju fler dåligt rankade tål man. Man begränsar sig alltså inte till ett visst min/max antal i varje grupp.

Den anledningen är dock långt ifrån ?bara??.. det absolut tristaste problemet i reduceringens värld är, som bekant(?), att man går vilse bland sina egna villkor och blir sittande med alla rätt på ramen utan att få utdelning.
Man får in sina två A??. man kanske också sätter kravet på B, som kan ha varit 1-3. Vem vet?.. kanske det tom trillade in två rensare bland D, där man hade satt max 2 tillåtna. Och lik förbenat åkte man eftersom kravet på C var 1-2 st och där vann ju ingen.

Lösningen på problemet heter poängsatta system där man låter systemet i sig göra jobbet.
Priset för lösningen är ett något högre systempris.

Jag menar dock att man får betydligt mer än det kostar extra.

Självklart ställer det krav på dig som tippare även med poängsatta system. Jag kommer nu uteslutande prata om V5-system, eftersom det är där jag lägger mest krut själv. Med bara fem lopp att tippa får jag mycket bra täckning i mina system, med en acceptabel insats. Naturligtvis är det lätt att överföra dessa tankar till V65 eller V75.
Jag håller mig som sagt till V5 nu.

En spik är (nästan) ett måste. Visst kan man spela spiklöst, men det innebär att man får plocka bort hästar långt ner i ranken och det är som bekant oftast där de kusar finns som ger fina utdelningar.
En spik alltså.
Vidare har jag en A i de fyra övriga avd. I vissa omgångar händer det att det blir två A i nån avd. Kanske man tycker två hästar höjer sig kraftigt över mängden och väljer att ha övriga relativt långt ner i ranken.
Man behöver också sätta krav på A-hästarna, alltså välja effekthästar. 1 av 2 eller 1 av 3 kör jag nästan uteslutande med, beroende på hur omgången ser ut. Jag anser att jag måste vara så pass skicklig tippare att jag kan välja ut en spik i V5-omgång samt sätta ytterligare en av två eller tre. Kan jag inte uppfylla de kraven får jag snällt se på när andra vinner. Man måste ta ställning i några lopp. Och, vara rätt ute i de loppen.

Efter att ha valt spik, A-hästar samt satt krav på A är det stora jobbet över. Nu ska det bara rankas i B, C & D grupper??;-)
Det anser jag att man ska ta hjälp till att göra. Visst, den egna tanken måste värderas, men vi får inte glömma att det är alla andra spelare vi spelar emot och ska slå. Inget annat är intressant. Alltså, låt streckprocenten vara med och styra din rank till viss del. Läs också var de sk experterna skriver. De har trots allt bättre koll än de flesta av oss.
Och, viktigt, viktigt; var inte rädd för att helgardera! Du hittar inte de riktiga smällarna annars. De som verkligen är jätteskrällar är ju just de som man inte kunde lista ut på förhand. Inte ens efter loppen med facit i hand;-)

En fiktiv ram kan se ut såhär;

1. 1 spik
2. A=1 B=2,3 C=4,5,6,7 D=8,9,10
3. A=1 B=2 C=3,4,5 D=6,7,8,9,10,11,12
4. A=1 B=2,3,4 C=5,6 D=7,8,9,10,11,12
5. A=1 B=2,3 C=4,5 D=7,8,9,10

Storleken på ramen är 12 960 rader.

Vi sätter in följande krav:
1. Minst en av A i avd 2 eller 3 måste vinna.
2. Max 10 poäng i avd 2,3,4,5.

Då har vi ett system som kostar 1168 kr att lämna in. Reducerat med 91% mao.

Vad är det då jag uppnår med det här systemet?
-Jo, en väldigt hög potential, där kraven inte är ouppnåeliga. En poäng är öronmärkt genom kravet på en av effekthästarna. Återstår gör då max nio poäng i de tre andra avdelningarna. Som jag nämnde i ett annat inlägg; tex tre st C funkar alltså bra.
Och, i C-gruppen återfinns det väldigt ofta hästar som är streckade på 10-20%. Hästar som rensar bra. Och, bara det trillar in en B också har dörren öppnats för en ur D-gruppen.

Nu kan det tyckas dyrt för en V5:a. Vad ska då inte V75 kosta?..? Men, kom ihåg att här har jag presenterat ett system med fyra hårt garderade lopp. Och, V5 kostar 1 kr per rad, V75 50 öre?.

Kort sammanfattning:

1. Spika.
2. Effekthästar, en av två eller möjligtvis en av tre.
3. Använd streckprocenten som hjälpmedel.
4. Helgardera ett par lopp (minst).

Ja inte vet jag om nån blir klokare av detta?.. men det belyser iaf hur jag tycker man ska tänka.

Surf´s up
/Ortega


Tillbaka

 

© 2002 - - - 2018-08-15 ©
cissan@e-Travet.nu