Första.....andra....och tredje!e-Bloggen av cissan2008-07-23 10:46:15
Första.....andra....och tredje!

Stochampionatets nya happening – ettårsauktionen....

I år stod ett nytt evenemang på schemat, ettårsauktionen på lördagskvällen. Också fantastiskt att det var helt öppet för alla som ville besöka den. Jag och min väninna bestämde tidigt att vi skulle gå dit. Så efter tävlingarna på lördagen hoppade vi över Börje Bapelsin och svidade om för att istället kika på morgondagens stjärnor. Ja, nån eller några av de som visades upp kommer vi få höra talas om, det är jag säker på.

Vi tog oss in mitt i smeten, mycket folk var det, utan att ha någon som helst aning om vad för underverk som skulle gå för klubban. Konstigt nog fick vi i baren kontakt med en herre som stod och bläddrade i ett program där alla etthundra ettåringarna fanns presenterade. Han berättade att han hade en vän som skulle sälja sin kuse på auktionen. Visade så vilken i programmet och min väninna som är mycket påläst vad gäller stamtavlor studerade noga ursprunget på hästen. Tyvärr, sa hon strax, inget jag skulle vara intresserad av, och förklarade också varför.

Hon bläddrade vidare i programmet och herrn lånade villigt ut detta och förklarade att vi gärna fick behålla det. Han insåg inte vem han sa detta till, så jag påtalade lite försiktigt att nu var det försent att ångra sig, för det behövde han inte säga två gånger till min väninna. Hon lade beslag på programmet, tackade och började gå igenom varenda objekt som var till salu. Knappt kontaktbar under en lång stund, men helt plötsligt sken hon upp och sa att här, den här, den skulle jag kunna tänka mig. Precis vad jag vill ha i stamtavlan. Ja, ja, sa jag. Det var ju roligt, vi kan ju i alla fall titta på honom när han kommer in i ringen.

Helt plötsligt fick vi tips av en annan herre om att det fanns lediga sittplatser på första parkett, och vi hade inte heller här svårt att bestämma oss. På två röda satt vi längst fram, rakt framför auktionsutroparen. Bättre kunde det inte bli! Det ena fina ungdjuret efter det andra ropades ut. En del så fina att de kostade 700 000, och ja, det var Hultman som hade köpt, det hörde vi dagen efter. Hultman själv såg vi inte till på auktionen, men många använde sig av bulvaner som med ena handen måttade in bud på bud, medan de höll telefonen i örat med den andra handen.

Bergh fanns på plats, liksom Hans Adielsson, mer hann vi inte observera. Vi hade ju hästar att titta på! På löpande band såldes de, en efter en. En del var mindre bekväma med att gå in i tältet och ringen, vilket man kan förstå. Det var ganska livligt därinne, och man undrar lite försynt att inte fler dövade ner hästarna med bomull i öronen?

Nåväl, efter en stund så blev det då dags för den häst min väninna hade fastnat för. Men helt plötsligt hade hennes ansiktsuttryck ändrats, och jag började ana oråd. Mycket riktigt, efter en stund for hennes hand upp och så var hon med i budgivningen. Jisses, vet jag att jag tänkte. Det här var ju inget vi hade pratat om, inget planerat väl? Inte skulle väl hon köpa häst? Här och nu? Jodå, hon har travhästar sen tidigare, men jag trodde nog inte hon var spekulant på riktigt. Men hon får säkert ge sig, tänkte jag. Någon bjuder nog över. Många tankar hann fara runt medan auktionsutroparen högljutt ropade efter fler bud. Eller...egentligen...så blev jag nog inte förvånad, bara överrumplad.

Första....andra....och tredje! Såld till damen längst fram! Herrejävlar! Ingen bjöd över, jag ger mig fasen på att ingen vågade när de såg hennes bestämda uppsyn, de trodde nog att hon var omutlig! Så kan det gå. Papper hit och dit, hon gick iväg till expeditionen för att göra upp och lämnade mig på första parkett med två glas vin. Där kunde jag ju inte sitta någon längre stund, och inte kunde jag ränna runt med två glas vin heller! När jag suttit där en stund, sanningen gått in och jag förstod att hästköpet var verklighet så drack jag hastigt upp ett glas vin och begav mig så sedan ut för att leta upp väninnan.

Efter en stund dök hon upp med alla pappaer i handen och såg ganska uppspelt ut. Tacka sjutton för det! Nu skulle vi leta reda på rätt stall och rätt box, med rätt häst i. Vi måste ju bekanta oss med underverket. Sagt och gjort, efter en stunds irrande på stallbacken så hittade vi rätt, och där fanns även säljaren beredd att presentera kapet.

Han var inte stor, men likväl ganska kaxig. Trevlig individ med mycket självförtroende. Han nafsade mer än gärna på min vita kavaj. Lite småbusig var han allt! Jag stod i boxen och pratade, gosade, gullade och klämde och kände på nyförvärvet medan nya ägaren och säljaren stod och diskuterade lite runt omkring hästen. Fick nog minst en halvtimme på mig att bekanta mig med honom. Då säger väninnan, ja det ser ut som om du ska bli delägare. Du har fattat tycke för grabben! Ja, vi får väl se, svarade jag.

Sen ringde väninnan upp tränaren till hennes övriga hästar och berättade nyheten. Jag hörde att hon sa i telefonen att ja, det är sant, nej, jag skojar inte, det är på allvar! Och så fixade hon till övernattning för hästen och hemresan för densamme skulle bli på måndagen.

Tänk vad lätt det är att bli med travhäst en lördagkväll på Axevallas stallbacke dagen före Stochampionatet. Vi stegade därefter iväg från auktionen, vi hade fått nog av visade hästar och utrop vid det laget. Tillbaka till vagnen på campingen och väl där så måste vi ju fira med en champagne! En ny upplevelse att lägga till historien, i alla fall för mig.

Och imorgon drar jag kosan norröver och ställer husvagnen på campingen bredvid Solvalla istället. Kanske får jag tid att hälsa på knatten mellan 70-årskalas och besök på Gröna Lund? Om inte så måste jag se till att ta mig den tiden! Man vet ju inte när man får träffa den busige, trevlige och kloke hingsten igen!

/cissanTillbaka

Kommentarer
Klicka på rubrikerna nedan för att se en enskild kommentar tillsammans med originalinlägget,
eller se alla kommentarer i sin helhet


Testar
kommentar av cissan (83.252.186.90), 2008-09-25klockan 03:08:59.

Testsvar
kommentar av Test (83.252.186.90), 2008-09-25klockan 03:13:56.


Tillbaka


Kommentera?
Den här funktionen är främst till för att någorlunda kortfattat kommentera inlägget ovan. Vill Du ha svar och/eller diskussion så får Du troligen bättre gensvar på e-Travets forum. Du godkänner i och med att du skickar kommentaren att Din dators IP-adress, datum och tidpunkt loggas och visas tillsammans med Din kommentar. Är Du inloggad på e-Travet visas inte Din IP-adress!
Kommentarer som strider mot lagen kommer ovillkorligen att raderas samt i grova fall även polisanmälas.

Ditt namn/signatur:


Din mail:


Rubrik:


Inlägg:
Skriv in kombinationen Du ser i det grå fältet ovanför:


  

 

© 2002 - - - 2018-08-15 ©
cissan@e-Travet.nu