Skyldig tills motsatsen bevisats?e-Bloggen av cissan2008-12-19 00:47:35
Skyldig tills motsatsen bevisats?


Som läget är nu har nog hela svenska folket redan dömt Åke Svanstedt till livstid. Åtminstone får han leva med grisfösarrykten resten av sitt liv. Även om han befinns oskyldig.

Om han befinns skyldig finns ingen pardon, avstängning från alla travbanor och allt som har med hästar att göra på livstid.

STC har idag beslutat att stänga av Svanstedt ”under pågående utredning”. Varför kan STC utdela straff innan skuldfrågan är löst? Jo, jag har läst att det enligt reglementet är möjligt:
”Enligt Tävlingsreglemente för Svensk Travsport kan påföljd beslutas gälla tills vidare i avvaktan på utrednings slutförande om synnerliga skäl finns för detta.”

Jahapp, så var det med den saken. Om det kan man tycka mycket. Bland annat att det är fegt av STC att huka sig för media och ta till panikåtgärder. Klarar de inte av att utreda när Svanstedt kör lopp? Tror de han ska bryta mot lagen när han har hela Sveriges blickar riktade mot sig? Är de rädda för att han ska slänga nån mikrofon i dynghögen, eller be någon journalist fara åt helvete? Eller ännu värre, kanske ta bladet från munnen och svära sig oskyldig? Ställa upp på intervjuer, som han aldrig gör annars? Finns något att dölja?

Trav är för en vanlig ”Svensson” idag mest spel och dobbel, en siffra att spela på, som någon sa i det beryktade Kalla Fakta-programmet. Men för de som är intresserade är travet mer än så. Visst är spelet en del av travet för de flesta, men sporten, människorna och hästarna betyder mer.

De närmaste i min omgivning är numer vana vid mitt travintresse och frågar ibland lite om hur det varit när jag åkt iväg till Stochampionatet eller Elitloppet t ex. Men nu frågar de mest om huruvida Svanstedt använder el eller ej. Och mitt svar blir förstås: Jag vet inte.

Jag hoppas innerligt att hela den här historien leder till åtal, att det blir en rättegång, så sanningen kommer fram. Hur än domen sen lyder, skyldig eller ej, så har Travsporten redan fått sin dom. När krutröken lagt sig så är det grisfösare man minns, travet kommer vara synonymt med djurplågeri för alla Svenssons därute. Oavsett Svanstedt är skyldig eller ej så får travsporten en stämpel som blir svår att sudda bort. Det är rubrikerna man minns, inte undertexterna.

Travsporten är dömd till livstid, de aktiva stämplade som djurplågare. Vems är felet? Jag anser att media har drivit detta alldeles fel åt helsike. Saklighet, fakta, etik och moral har lyst med sin frånvaro. Regler och statistik har inte förklarats. Vi som är lite insatta ser faktafelen, men det gör inte gemene man. De köper medias löpsedlar rakt av.

Vi har domstolar i Sverige som ska bedöma och avgöra skuldfrågan, låt dem göra det istället för att försöka vinkla och sprida svårtolkade budskap. Låt inte människor i en TV-studio vara jury, be inte aktiva att döma sina konkurrenter innan de ens är åtalade för brott.

Hur många stötar får grisen innan den hamnar på ditt bord som julskinka?

/cissanTillbaka

Kommentarer
Klicka på rubrikerna nedan för att se en enskild kommentar tillsammans med originalinlägget,
eller se alla kommentarer i sin helhetTillbaka


Kommentera?
Den här funktionen är främst till för att någorlunda kortfattat kommentera inlägget ovan. Vill Du ha svar och/eller diskussion så får Du troligen bättre gensvar på e-Travets forum. Du godkänner i och med att du skickar kommentaren att Din dators IP-adress, datum och tidpunkt loggas och visas tillsammans med Din kommentar. Är Du inloggad på e-Travet visas inte Din IP-adress!
Kommentarer som strider mot lagen kommer ovillkorligen att raderas samt i grova fall även polisanmälas.

Ditt namn/signatur:


Din mail:


Rubrik:


Inlägg:
Skriv in kombinationen Du ser i det grå fältet ovanför:


  

 

© 2002 - - - 2018-08-16 ©
cissan@e-Travet.nu