Inte mycket trav - sjukvård och prioriteringare-Bloggen av cissan



2009-04-26 10:32:29
Inte mycket trav - sjukvård och prioriteringar

Jag läser om att Jorma Kontio fick föras till sjukhus efter att ha segnat ner under en morgonpromenad i centrala Umeå. Otäckt är det alltid när oförutsedda sjukdomsfall inträffar och jag hoppas givetvis att de hittar orsaken och att han frisknar till igen!

Läste också på annat ställe att man tycker det är för jäkligt att de inte omedelbart kunde utreda vad som var fel, då sjukhuset inte fick tag i rätt läkare. Att man skulle skicka Jorma nånstans där de direkt kan ta hand om hans fall. Så kan man tycka, och så kan jag tycka ska ske i alla fall. Nu är det inte så, tro mig, jag vet!

Idag finns det mängder av dödssjuka människor som inte är akut döende, och de får vänta på sin tur. Tills läkarna tagit hand om de som har akuta problem som är direkt dödshotande eller kan bli om de inte åtgärdas. Ska dessa människor vänta så ska alla i samma situation vänta. Ingen ska värderas mer än nån annan.

I dagens sjukvård saknas resurser att ta hand om alla akuta fall, de måste prioritera vilka som går först. Och jag hoppas och tror att det inte beror på vem man är när prioriteringar görs! Och definitivt inte på om man har råd med dyrare sjukvård eller ej. Om det skulle bero på pengarna på banken, kan jag hälsa hem om jag skulle bli allvarligt sjuk, och många med mig. Fast det kanske är bättre för framtiden, att vårda och rädda människor med mycket pengar än såna som jag? Såna som har vad de behöver men inte mer, såna som lever under exixtensminimum eller precis klarar dagen? Om bara rika räddas till eftervärlden så kanske den blir bättre???

Jag menar inte med något i mina ord ovan att Jorma inte ska få den vård han behöver och har rätt till. Men jag vill bara göra folk medvetna om att det är så det ser ut inom vården idag, man får vänta på sin tur helt enkelt. Och jag hoppas verkligen inte att vissa får företräde till specialresurser enbart tack vare att man är mer än en vanlig "Svensson". Just Jormas fall verkar visa på att även fast han är känd, i alla fall inom travsporten, så fick även han vänta då det ansågs att ahns fall inte var tillräckligt akut, så man får hoppas det betyder att prioriteringar görs rätt. Men även att Jorma troligen inte är så akut dålig och därmed tillfrisknar snart!

Krya på dig, Jorma!

/cissan



Tillbaka

Kommentarer
Klicka på rubrikerna nedan för att se en enskild kommentar tillsammans med originalinlägget,
eller se alla kommentarer i sin helhet



Tillbaka


Kommentera?
Den här funktionen är främst till för att någorlunda kortfattat kommentera inlägget ovan. Vill Du ha svar och/eller diskussion så får Du troligen bättre gensvar på e-Travets forum. Du godkänner i och med att du skickar kommentaren att Din dators IP-adress, datum och tidpunkt loggas och visas tillsammans med Din kommentar. Är Du inloggad på e-Travet visas inte Din IP-adress!
Kommentarer som strider mot lagen kommer ovillkorligen att raderas samt i grova fall även polisanmälas.

Ditt namn/signatur:


Din mail:


Rubrik:


Inlägg:




Skriv in kombinationen Du ser i det grå fältet ovanför:


  

 

© 2002 - - - 2024-04-26 ©
cissan@e-Travet.nu