Torsdag: regn, provlopp, nya grannar, grill, sol och fest e-Bloggen av cissan2010-07-30 23:43:32
Torsdag: regn, provlopp, nya grannar, grill, sol och fest

Trots att det regnade från tidig morgon (eller sen natt?) till eftermiddag och man började misströsta om en varm och skön helg med travet som höjdpunkt, så måste man ju göra det bästa av allt, eller hur? Det är möjligt jag blandat ihop dagar och nätter, tidpunkter för olika händelser....men vissa saker finns ju så att säga spikat i kalendern från början ;-)

Huvuduppgiften på torsdagen var att införskaffa travprogram till hela helgen. Dessa fanns inte tillgängliga när jag anlände så det var uppdrag nummer ett. När man så under dagen låg och slappade i husvagnen medan regnet strilade ner hördes plötsligt högtalarna till banan. Va??? Är det lopp?? Och jag upp och ut....jovisst var det lopp. Provlopp! Hann precis fram för att se det första i en lagom blöt miljö. En Fridhems På Linjen vann efter att ha rundat fältet i sista kurvan. Frågade runt, men ingen kunde bekräfta att den var efter Rite On Line, SMS:ade givetvis Ringside och fick snart svar, jajamän, efter Rite On Line – Fridhems Ambra, född 2007, gjort en start med galopp. Stenströmer körde själv i provloppet, så att han var efter Ambra hade jag redan listat ut. Men kul att se hästen i provlopp då den ju har samma far och är lika gammal som auktionsfyndet för två år sedan. Eller det impulsköp Marabou gjorde för två år sedan....stämmer väl bättre ;-) Lill-Hasse, alltså. Fick senare höra av insatta källor att hästen var som en gammal bil....gick bra när den väl kom igång, men svårstartad. Det jag tydligen missat var att i provstarten hade hästen rest sig rakt upp, centimeter från att slå över......men gick otroligt bra i själva provloppet. Intressant att följa den framöver!

Det regnade och var hyfsat obehagligt ute så jag drog mig tillbaka till förtältet och husvagnen, det var ännu lugnt med innevånare på campen. Ett fåtal intresserade (fem, sex stycken) höll sig med paraply och stod vid banan och tittade på provloppen. Lyssnade via högtalaren och tänkte kika ut när nästa lopp var på gång, men lite slö efter konjaksfrukosten samtidigt som regnet avskräckte så tog jag det lugnt. Ända tills jag hörde: ”Lösa hästar på banan, vi har två skenande hästar på banan, se upp!” Ur högtalarna ropade speakern ut sin varning, flera gånger och då fick cissan fart. Cissan ut, som skjuten ur en kanon och vid banan på nytt rekord. Och där skenade två hästar utan sulky runt, en i rätvarv och en i motvarv. De andra ekipagen hade tagit sig till innerplan och skrittade runt. Utom ett.....som tydligen varit på innerplan, men gått ut på banan igen precis när jag kom fram. Jag frågade direkt vad det var för stolle som var ute på banan när det fanns skenande hästar ute? Hann inte ens få svar förrän speakern ropade till ekipaget på banan att ge sig ner på innerplan när det fanns löshästar på banan. Inget hände, ekipaget travade lugnt på och in i sista sväng, vid stallbacken. Vi bredvid banan hade inga vackra ord till övers för den som vägrade köra av banan, trots två tillsägelser via högtalarna.

Speakern ropade nämligen ut samma sak, en gång till, men lite skarpare.....inget hände, ekipaget höll sig kvar på banan. Samtidigt ser vi att en löshäst snart hinner upp ekipaget och precis när den lösa hästen var jämsides föll hästen med sulky och kusk också i galopp. Ett par galoppsteg, sen stupade båda hästarna. Speakers rop i högtalarna var förtvivlade och irriterade: ”Men, för guds skull!” Hästen med sulky och kusk landade i gräset innanför, kom upp och både häst, sulky och kusk verkade okej. Men löshästen låg kvar, otäckt stel och stilla. I flera minuter låg hästen helt orörlig med benen rakt ut, och jag var övertygad om att den dog på fläcken. Människor samlades runt den, och efter ett antal minuter så reste den sig så upp, tog några stapplande steg och leddes sakta av banan. Vi bredvid banan drog flera suckar av lättnad, samtidigt som ett antal onämnbara uttryck riktades mot den som kört sin häst kvar på banan istället för ner på innerplan. Man undrar ju vad som rör sig den kuskens huvud just då???


Ett annat uppdrag blev att se till att grannarna höll behörigt avstånd, vilket var svårare. Men ...”if you can´t beat them, join them”...tänkte jag. Första och närmaste grannarna hade enorma problem med en nyinköpt (gammal) husvagn och definitivt problem med att få upp markisen och ännu större problem med att få den att stå kvar i blåsten. Jag som under mina första år på Axevalla hade just markis (+ ett fristående förtält, bland annat) har lärt mig hur de ska hanteras. Så fram med silikonspray, hammare, tältpinnar och stålbuntband och över till grannarna. Efter en halvtimma så stod deras markis stadigt och satt kvar i husvagnen. Kul att jag med mina få campingkunskaper för en gångs skull kunde hjälpa, inte bara behöva hjälp :-) Allt löser sig med lite vilja, våld och silikon! Eller.....hur var det?

De två grabbarna och tjejen (som var noll intresserad av trav?!?!) som jag hjälpt med markisen, satt utanför med oss och snackade till och från. Någon gång under torsdagseftermiddagen när regnet upphört och kunde vi sitta lite i solen och njuta och prata med grannar och andra förbipasserande. Bland andra så dök min riddare på cykel upp, som hjälpte mig med förtältet första året, till den husvagn jag nu haft i fyra år. Kan säga att utan honom så hade jag nog inte haft ett förtält det året, åtminstone inte helt och riktigt uppsatt. Det var då jag lärde mig alla tältpinnars plats! Sen dess behöver jag bara klia mig lite i huvudet, ta ett glas vin (har skrotat cidern till förmån för vitt, både med och utan bubblor) så bara trillar allt på sin plats, enkelt, eller hur?

Därutöver dök en annan herre upp som hälsade på till och från tillsammans med en vän förra året. Han var även med för flera år sedan, men då var han här med andra och firade en kidnappad 30-åring....vem, hur eller vad som då hände är....inte preskiberat men ganska rörigt, ovanligt och mycket onämnbart :-) Nåväl, herrn var i år ensam och hade hyrt en vagn uppställd och klar, men som sagt utan sällskap, så han kom givetvis förbi hos cissan och var så klart välkommen hos mig för att umgås med oss. När vi tände grillen och hade mat så det räckte så passade han på att hämta en låda vin....det är så det fungerar! Man tager vad man haver, plockar ihop och delar med andra :-)

Med solglasögon och ett glas vin ser man ibland lite....suddigt? Vi sitter ett gäng och pratar utanför mitt förtält då jag helt plötsligt ser tre killar komma gående från det hållet stallbacken ligger. Med stadiga kliv kommer de gåendes, och jag ser att de siktar rakt mot min husvagn, eller är det bara inbillning? Jag hinner fundera...vilka i helsike är det där, de är ju på väg rakt hit? Det måste var någon jag känner? Men vilka är det? Lite retligt om man inte känner igen alla man pratat med.....det blir ju en del varje Axevallahelg, liksom? Men det syns tydligt, de viker inte av utan fortsätter med rak kurs mot min plats. Men vilka är de?

När de så var 20 meter ifrån hoppar jag upp då jag insåg att det var förra årets grannar som hjälpte mig med förtältet....och de ropar: ”Är det Sessan, våran prinsessa?” Tänka sig, det var skånepågarna som förra året bjöd på sång, korv och trevligt umgänge, och som jag till en början roade ordentligt genom att åka voltstart med min bil och husvagn innan jag kom på plats den gången. Om detta kan ni läsa lite om i förra årets Stochampionatsrapport här på bloggen.

Det är just det här jag älskar med Axevalla den här helgen, och det är just därför jag vill ha min plats, samma plats varje år...jag behöver inte springa runt och leta efter folk, de hittar mig om de vill :-) Skåningarna hade även i år beställt en vagn uppställd, klar med förtält och allt på platsen rakt över min. För de ville ju ha lika kul och trevliga grannar igen, förstås ;-) Det hade dock blivit något fel, så de hamnade en bra bit ifrån mig, men de kunde ju inte låta bli att ta en sväng för att se om jag fanns på plats och att jag verkligen fanns på samma plats i år igen. Det blev ett glatt återseende, för det är också en speciell grej med Axevallahelgen (eller veckan för min del) att man träffar samma människor år efter år, men oftast bara den helgen. Och lika kul är det varje gång.

Dessa skånegrabbar bjöd i år inte bara på sång, utan även på dans...i mitt förtält, hela natten till fredag! Fullt ös med andra ord. Om jag inte minns helt fel så pratade vi en hel del anekdoter från Axevallahelger innan vi träffats, och märkligt nog hade vi samma historier, men från olika källor. Ganska intressant faktiskt, men tyvärr inte lämpat för tryck och allmän utläggning här ;-) Några kaffeshots, några Irish blandades under kvällen/natten och mer historier och en massa dans, tjo och tjim så var helgen inledd! Fick senare under helgen frågan om det var jag som hade haft fest på torsdagskvällen och natten med sång och dans...hmmmm....jooo, vi hade i alla fall kul????

Jo, just det....startlistorna. Jag gav mig ut på det uppdraget och lämnade alla gäster en stund under eftermiddagen och kom tillbaka nöjd och belåten med tre uppsättningar program för alla tre dagarna. Sen förklarade jag att auktionen var fredagens första beting. Stochampionatsauktionen var nu förflyttad, både tidsässigt och fysiskt. Istället för auktion på stallbacken, lördagen efter travet, så skulle den nu hållas på fredagen vid lunch (visningen började vid nio) i den nybyggda körhallen precis utanför huvudentrén. Där hade också byggts en hel del nya stall, med duschrum och andra faciliteter. Men det hör ju till fredagens rapport!Tillbaka

Kommentarer
Klicka på rubrikerna nedan för att se en enskild kommentar tillsammans med originalinlägget,
eller se alla kommentarer i sin helhet


Otrolig tur..
kommentar av Holmis (inloggad), 2010-08-15klockan 21:17:05.

Jooo...
kommentar av cissan (inloggad), 2010-08-15klockan 21:38:14.


Tillbaka


Kommentera?
Den här funktionen är främst till för att någorlunda kortfattat kommentera inlägget ovan. Vill Du ha svar och/eller diskussion så får Du troligen bättre gensvar på e-Travets forum. Du godkänner i och med att du skickar kommentaren att Din dators IP-adress, datum och tidpunkt loggas och visas tillsammans med Din kommentar. Är Du inloggad på e-Travet visas inte Din IP-adress!
Kommentarer som strider mot lagen kommer ovillkorligen att raderas samt i grova fall även polisanmälas.

Ditt namn/signatur:


Din mail:


Rubrik:


Inlägg:
Skriv in kombinationen Du ser i det grå fältet ovanför:


  

 

© 2002 - - - 2018-08-15 ©
cissan@e-Travet.nu