Om e-Travet -->    Allmänt     Bakgrund -->    cissan    e-Travet   


cissan

Mitt intresse för hästar sträcker sig tillbaka sen den dagen jag föddes, då min far är utbildad ridlärare och hovslagare. Vi hade fram till jag var i femtonårsåldern egna hästar.

Mitt travintresse väcktes då jag som artonåring fick mitt första "riktiga" arbete. Jag hamnade på en avdelning där flertalet var mer eller mindre spelgalna! Det var pokerspel som gällde på middagarna, Tipsextra på helgerna och vi tippade ett tag ett större bolagssystem med tio medlemmar. Det var på den tiden det var V65 och sjuttioöres-rader som gällde på lördagarna. Det var bara ett par stycken som komponerade systemen, så till slut tog jag mod till mig och började tippa jag ockå. Det var alltså bara början! Sedan dess har jag inte missat mer än högst fem V65/V75-omgångar, trots utebliven storvinst. Men en vacker dag...då är det kanske min tur?cissan och internet

Det hela har egentligen sin början redan hösten -97 då jag motvilligt gick med på att studera genom "Kunskapslyftet". Min erfarenhet från skolan var allt annat än positiv och att söka till gymnasiet var inte att tänka på. Men så kom domedagen då jag åter skulle sätta mig på skolbänken. Till min förvåning och glädje så var det otroligt roligt att läsa och lära! Vi den här tidpunkten hade jag aldrig ens suttit vid en dator, så gjorde jag slag i saken och gick även en grundkurs i data. Nivån där sträckte sig till att trycka på ON-knappen och lära sig hur man skrev i Word.

Nåväl, efter min första kontakt med datorer så fick jag blodad tand. Sökte och kom året efter in på en ettårig utbildning på gymnasienivå som riktade sig mot webben. Hemsidestillverkning, bildhantering, programmering i Java och databashantering var då huvudämnen. Då ska man veta att jag inte ens visste hur man stoppade in en diskett i datorn, än mindre hur man sparade ner någonting på den! Jag jobbade i uppförsbacke hela första terminen, men fick samtidigt ett brinnande intresse för främst internet och dess möjligheter.

Intresset för databaser fick sig också en skjuts när vi i Access skulle bygga en recept-databas. När jag fått kläm på hur det funkade, gick jag hem och gjorde en V75-databas istället. När övriga i klassen i kursen HTML-programmering byggde sina hemsidor om barn, husdjur, bilar eller matlagning, så gjorde jag en sida om trav. Jag blev klassens "travtok".

Utbildningen tog, som allting annat, slut och jag började arbeta igen. Trots ett arbete helt utan anknytning till datorer och internet så fortsatte jag hålla igång intresset för programmering på fritiden. Provade mig fram lite själv i området databaser och hemsidor. Lyckades till slut koppla ihop min travsida med min V75-databas, även om jag knappt själv förstod hur!

Min första travsida såg alltså sitt ljus hösten -98. Den finns dock inte längre, mer än på min hårddisk. Men jag hade då hittat de stora travsidorna på nätet, såsom TravCafét, Guiden, TravPunkten, TravBolaget, TravRevyn mfl. Under en kort period så skrev jag tips för TravBolaget, men insåg ganska snart att det inte var vad jag ville få ut av internet. Innehållet blir statiskt och man för en form av monolog. Man kan väl säga att jag led av "lappsjuka" och saknade kontakten med andra travintresserade. Blev så en flitig besökare till Guidens Fritt Forum, där nätets travintresserade huserade i en salig röra. Där diskuterades det friskt och man fick respons på det mesta man skrev.

Efter ett par år ute i arbetslivet dök en ny utbildning upp i mina hemtrakter. En tvåårig KY-utbildning (Kvalificerad Yrkesutbildning) som hette "Webbteknik med inriktning på databaser och internet", vilket var exakt vad jag var ute efter. Jag hade då inte grundläggande högskolebehörighet, vilket var en del av antagningskravet, och fick eld i baken. Arbetade och läste samtidigt, under två månader, in de tre kurser som saknades. Klarade dessa, sökte och kom in i första årgången av nämnd utbildning.

Första året var stentufft med råplugg inom bland annat matematik, engelska och kommunikation. Men sen! Sen började äntligen det roliga! Databaser och hemsidor byggdes för brinnande livet. Med hjälp av ASP (Active Server Pages) fanns oanade möjligheter att bygga dynamiska och levande hemsidor. Samtidigt som utbildningen skred vidare, fortsatte jag besöka olika travsidor. I slutet av utbildningen föddes e-Travet.

/cissanTillbaka

 

© 2002 - - - 2024-06-15 ©
cissan@e-Travet.nu